Din perioada când stăpân al moșiei satului Găureana era Grigore Stroiescu, în jurul anului 1803, în sat s-a construit din paiantă biserica cu patronul Sf. Dimitrie, construcție care în timp s-a degradat ajungând ruină.
Din anul 1898 s-a început reconstruirea bisericii din bârne de lemn, prin contribuțiile credincioșilor locali și donații adunate cu condica de milă.
Construcția s-a terminat în anul 1906 și a fost considerată o perioadă drept capelă a cimitirului satului. Sigur, vechea bisericuță avea preot în 1820, 1831 și în 1838. Preoții care au slujit la vechea bisericuță au fost: preotul Neculai, preotul Ioan apoi preotul Bobăscu Dumitraș urmat de ginerele său, preotul Gheorghiu Costachi, paroh la Parohia Dolina, până în anul 1894, când s-a făcut o reorganizare a Bisericii Ortodoxe Române și Parohia Dolina cu filiile sale, Găureana, Mitoc și Popeni, au devenit filii ale Parohiei Leorda unde în 1894 a venit paroh preotul Popovici Ioan.
În anul 1927 s-a reînființat Parohia Dolina formată din satele: Dolina și Mitoc, Popeni, Găureana și Cotârgaci filii, cu preotul paroh Cazacu Gheorghe urmat de Lazăr Nicolae, Murariu Aurel, Pașcovici Gavril și Donisă Vasile, din 1987. Din anul 2002 biserica din satul Vâlcelele a devenit parohie pentru care nu a optat nici un preot ca paroh, fiind suplinită de preotul Sumanaru Mihai, paroh la Parohia Poiana.